Hoe wordt een bodycast beeld gemaakt?

Allereerst is het goed om te weten wat podcast daadwerkelijk betekent. Voor wie een beetje modern Engels kent, is dit wellicht een beetje verwarrend. Body betekent namelijk lichaam en cast betekent voor de meeste mensen dat je iets draadloos afspeelt op je tv, zoals met de Chromecast. Maar de andere betekenis daarvan is letterlijk vertaald uithouwen. Het heeft dus betrekking op een vorm van beeldhouwen. Dit is een vrij moderne techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën om een 3D model te maken van de gewenste persoon.

Foto’s

Bodycasting bestaat uit twee processen. Het eerste proces is het maken van foto’s om hier een 3D model van te kunnen vormen en het tweede proces is digitale nabewerking. Foto’s die hier worden gemaakt zijn niet zoals je gewend bent. Hierbij wordt er 360° rondom gefotografeerd. Het is dan vaak zo dat er wel 400 of 500 foto’s worden gemaakt om hier fatsoenlijk 3D model van te kunnen maken. Hierbij moet degene waar het over gaat dus muisstil blijven zitten. Elke kleine beweging kan namelijk zorgen voor afwijkingen en oneffenheden in het 3D model.

Digitale nabewerking

Laten we voor de goede orde ervan uitgaan dat dit een beeldje betreft van een zwangere vrouw. Op het moment dat het proces van foto’s maken erop zit, kan er met behulp van de foto’s uit dit beeld zwangere buik gevormd worden. Dit gebeurt aan de hand van allerlei grafische programma’s. De foto’s worden in een speciaal formaat opgeslagen, waardoor ze een soort raster worden. Dit wordt dan samengevoegd met alle andere beelden die er zijn gemaakt en aan de hand hiervan wordt er een 3D model gevormd. De maker ervan kan in het laatste proces nog allerlei kleine oneffenheden wegwerken of afwijkingen corrigeren. Als dat eenmaal gereed is, wordt er vaak een bestand gemaild om te kijken of alles naar tevredenheid is. Als dit het geval is, wordt het bestand doorgestuurd naar een 3D printer. Deze print vervolgens het beeld uit.