Vitamines voor zwangere vrouwen

Vitamines voor zwangere vrouwen

In Nederland bevat een gezond en gevarieerd dieet voldoende vitamines voor zwangere vrouwen voor een gezonde ontwikkeling van hun baby. Maar er zijn twee uitzonderingen: foliumzuur en vitamine D. Daarom gebruiken veel zwangere vrouwen hier een voedingssupplement voor om een eventueel tekort aan te vullen. In dit artikel gaan we dieper in op de aanbevelingen van Kala Health voor de extra inname van vitamine D en foliumzuur tijdens de zwangerschap.

Foliumzuur

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de ontwikkeling van het ongeboren kind en de opbouw van zijn ruggenmerg. Hiermee voorkomt u mogelijk een open ruggetje of een open schedel. Ook speelt het een rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden om vier weken voor de conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen.

Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium uit voeding. Vitamine D komt van nature voor in vette vis, zoals zalm of makreel, champignons en eierdooiers. Maar vaak lukt het niet om via de voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Daarom wordt geadviseerd om tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D tot u te nemen, bovenop wat u via uw voeding binnenkrijgt. De gemakkelijkste manier om dit binnen te krijgen is via een voedingssupplement. Zo helpt u uw ongeboren kind bij de ontwikkeling van een sterk en gezond skelet en gebit.

Overleg altijd met uw arts of verloskundige

Kortom, de voedingssupplementen foliumzuur en vitamine D spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Zo krijgen moeder en baby alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw arts of verloskundige. Lees hier meer over het belang van goede kraamzorg.