Alles wat je wilt weten over wasbare luiers

Bij het krijgen van je eerste kind is er natuurlijk ontzettend veel wat je nog moet leren. Niemand is immer geboren met alle kennis die je nodig hebt om voor een kind te kunnen zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel boeken, blogs of podcast die je hierover kunt lezen of beluisteren. Hierdoor weet je bijvoorbeeld hoe je een kind moet voeden of op welke leeftijd je het beste over kunt gaan op normale voeding. Hiernaast kun je natuurlijk met heel veel mensen die al kinderen hebben in gesprek gaan. Hoewel je hier ook erg veel van leert, moet je sommige dingen ook gewoon zelf ondervinden. Geen enkel kind is hetzelfde en dus heeft elke baby andere voorkeuren.

Misschien slaapt jouw baby wel heel de nacht door of houdt jouw baby heel erg van een bepaald soort fruit. Als ouders weet je het beste wat je kind wilt, zolang je van tevoren wel de nodige informatie hebt gelezen. Zo heb je bijvoorbeeld wasbare luiers en wegwerpluiers. De voorkeuren hierover verschillen ontzettend, daarom is het belangrijk hier genoeg over te weten.

Het doel van wasbare luiers

Hoewel er genoeg verschillen zitten tussen wasbare luiers en wegwerpluiers is er één ding dat hetzelfde is, namelijk het doel. Zowel wasbare luiers als wegwerpluiers vangen namelijk de poep en plas op van je baby, wanneer deze nog niet zindelijk is. Wanneer de luier gebruikt is, moet je een wegwerpluier meteen weggooien. Wasbare luiers moet je, zoals de naam het al zegt, wassen in de wasmachine. Hoewel veel mensen dit maar een vies idee vinden, werkt dit in de praktijk hartstikke goed.

Waaruit bestaan wasbare luiers

Je kan het je misschien moeilijk voorstellen dat wasbare luiers net zo handig zijn in gebruik als wegwerpluiers, niemand wilt immers de poep van zijn of haar baby in de wasmachine hebben. Dit probleem wordt echter verholpen door het inlegvel wat in wasbare luiers zit. Dit is een soort blaadje wat je in de luier plakt. Doordat dit waterdicht is, vangt het de meeste plas en poep op. Dit blaadje gooi je vervolgens gewoon weg, zodat de wasbare luier zo schoon mogelijk de wasmachine in kan.

Naast het inlegvel, hebben wasbare luiers ook een absorberende binnenkant. Dit is natuurlijk nodig om de plas van je baby op te vangen. Er zijn vier verschillende materialen waarvan deze absorberende binnenkant kan worden gemaakt. Deze materialen zijn microvezel, katoen, bamboe en hennep. Microvezel, oftewel polyester neemt van deze vier materialen het snelste vocht op. Als laatste heb je natuurlijk nog een waterresistente buitenkant. Natuurlijk wil je niet dat door de plas ook de kleren van je baby nat worden. Hier komt de waterresistente buitenkant van pas. 

Verschonen

Het verschonen van wasbare luiers gaat redelijk op dezelfde manier als het verschonen van wegwerpluiers. Het inlegvel gooi je alleen weg als hierin gepoept is, anders kun je het gewoon in de luier laten zitten. De luier doe je vervolgens in een waszak, zodat deze niet tussen je eigen kleren komt. Wanneer de waszak vol zit met luiers, kun je het makkelijk wassen!